Eerst nadenken...

Voor ik begon aan het toch wel grote project 'Marche-en-Bières', moest er uiteraard één en ander op een rijtje gezet worden. Zoals bij elke modelbaan moet er aan vier voorwaarden voldaan zijn: beschikbare ruimte, tijd, geld, handigheid en kennis.

Beschikbare ruimte

Het gaat om een zolderkamer van ongeveer 7 bij 5 meter, onder een zadeldak. Deze ruimte is tot voor kort (zoals hiernaast te merken) gebruikt zoals de meeste zolders gebruikt worden: als stapelplaats voor al dan niet herbruikbare materialen.
Een deel van de ruimte wordt ingenomen door de trap ernaar toe en een klein ateliergedeelte, waarin kasten, werktafels en mijn computer hun plaats hebben.

Zo blijft voor de modelspoorbaan zelf een beschikbare ruimte in L-vorm over van ongeveer 5 bij 5 meter, met een breedte van de benen van ruim 3 meter. Reserveren we nog wat ruimte voor looppaden, dan hebben we dus ongeveer 20 vierkante meter ter beschikking voor de bouw van een modelbaan.

Tijd

Tijd is steeds een zorg geweest voor elke hobby. Iedereen wil er zoveel mogelijk tijd insteken, zonder vrije tijd is er geen hobby mogelijk (en moet er trouwens niet voor een vrijetijdsbesteding gezorgd worden ... ). Wat mezelf betreft had ik vroeger tijd in overvloed (scholier, thuiswonend,...). Later, door hogere studies, en daarna huwen, kinderen, huis (ver-)bouwen,... is er uiteraard veel minder vrije tijd over. Nu het huis vrijwel klaar is, de kinderen zelfstandiger,... is er wel terug tijd over, die ik dan ook al te graag in de boeiende modelspoorhobby steek.

Geld

Geld heeft (bijna) niemand ooit genoeg, en een hobby kost geld. Iedere hobby kan je natuurlijk zo goedkoop of duur maken als je zelf wil, maar een zekere basis heb je toch nodig. Onnodig te zeggen dat er niet zoveel geld was in mijn studententijd en in de eerste huwelijksjaren (aankoop huis, ...). Nu (anno 2001) is er eindelijk wel wat meer financiële ruimte.

Handigheid en kennis

Om een zo veelzijdige hobby als modelspoorbouw goed te beoefenen, moet je van verschillende markten thuis zijn: Hout en andere materialen kunnen bewerken, met elektriciteit (en liefst ook elektronica) kunnen omgaan, computerkennis komt ook van pas.Wat artistieke vaardigheden (tekenen, schilderen, ...) en een goed ruimtelijk inzicht zijn ook nodig bij het ontwerpen en bouwen van een baan. Door de stimulans van vooral mijn vader en oudere broers heb ik van jongs af hier veel in geleerd. Het feit dat ik nu een toch wel behoorlijke handigheid heb, heb ik vooral aan hen te danken.

Kennis over elektronica, computers, spoorwegen en spoorwegmodelbouw in het algemeen haalde ik vooral uit tijdschriften (Elektuur, Spoorweg Journaal, Railhobby, Modelspoormagazine) en diverse boeken.

Kennis en handigheid groeien uiteraard door oefening. Naast vorige banen (zij het beginnersbaantjes of kleine projekten), en het ontwerpen van de huidige modelspoorbaan, heb ik me de laatste jaren voor de bouw vooral beziggehouden met elektronische ontwerpen en experimenten, en mezelf wat leren programmeren op de computer (vroeger een C64, later een Amiga, nu een PC) in zowel Basic als C en assembler. Ik hoop dat deze laatste kennis ooit van pas kan komen op de modelspoorbaan, want ik wens bepaalde onderdelen te automatiseren.

©2002 Gerolf Peeters - aangepast op 06.11.2005 Zie ook: Wensen - Schetsen - Over Mezelf