MODELBOUWVOEDING

Van een goedkope PC-Voeding een nuttige stroombron maken...
Verscheen in modelspoormagazine 146 - waar je meer uitgebreide informatie vindt

Met beperkte middelen en wat kennis van zaken maak je een goedkoop en degelijk alternatief voor een klassieke transformator-en-gelijkrichter-voeding. Bovendien is het beschikbare vermogen op deze manier vele malen hoger dan wat we doorgaans gewend zijn.

Wat dacht U van 100 Ampère bij 12 Volt, of 50A/5V, of ... ? Zulke stromen heb je waarschijnlijk niet nodig, maar het is wel mogelijk. Ook al klinken dergelijke grote vermogens aanlokkelijk, toch geven we hierbij meteen een fikse waarschuwing als je die zware stromen zou willen gebruiken: Zorg voor degelijke bedrading en dito zekeringen aan de uitgangen van zulke voeding. Het gaat dan wel om relatief lage spanningen, maar een kortsluiting in combinatie met een te dunne draad kan gemakkelijk brand veroorzaken!

Wat "goedkoop" betreft: Ons krachtpatser-voorbeeld van 1200 Watt (100A/12V) vind je al voor 225,- Euro. Kleinere van 200W vind je voor pakweg 50 Euro, en je kan er ook recupereren uit een PC. Denk er dan wel aan dat de interne ventilator aan vervanging toe kan zijn. Om U een idee te geven wat zo'n voeding kan leveren hebben we een fabrieksklever gefotografeerd. Behalve fabrikant en dergelijke, vindt U er vooral de beschikbare stromen op terug: In dit geval hebben we aan de uitgang 5A bij 3.3V, 28A bij 5V, 5.5A bij 12V en nog wat stroombronnen. Samen mogen de eerst genoemde bronnen de 200W niet overschrijden, en in totaal dien je onder de 215W te blijven

Aan de uitgang bevinden zich verschillende aansluitingen, waarbij de kleuren in de bedrading hun functie aangeven. De tekening - die we van het internet plukten - toont connectoren die uit de computervoeding kunnen komen. Hoe die genoemd worden heeft voor ons geen belang, hun draadkleuren daarentegen wel:

©2015 Gerolf Peeters - aangepast op 07.05.2015 Zie ook: