Landelijk Landschap

Een stukje natuur op de modelbaan...

Eind 2004 had ik me al vele malen moeten inhouden om geen landschap te beginnen bouwen. Immers, de besturing en elektronica hadden toen zeker prioriteit. Toen kreeg ik een goed excuus om toch een stukje landschap te maken...

Om de perrons van het laaggelegen deel van station 'Boulroie' te kunnen bouwen had ik een te smalle houten onderbouw gemaakt. Dit zou er voor zorgen dat de perrons gingen zweven in de lucht... er moest landschap onder! Dit zou een deels agrarisch, deels bebost stukje natuur worden: wat weiden, een boswachtershuisje en natuurlijk... bomen.
In de meeste tijdschriften las ik dat de hard-shell methode toch wel het meest efficiënt was voor landschapsbouw. Deze voor mij nieuwe techniek ging ik hier eens proberen.

Ik maakte de basisvorm van het landschap met behulp van verschillende stroken schilderstape, kruislings over elkaar en aansluitend op een bodemplaat voor het boswachtershuisje, die aan de onderbouw werd vastgemaakt.
Op die onderlaag werden in plaasterpap (een veel te nat plaastermengsel) gedrenkte papieren doekjes uitgesmeerd. Omdat dit een erg smerig werkje is, met een al te snel verhardende plaaster, had ik geen tijd om mijn zeer vieze handen te wassen en mijn fototoestel te nemen. Van dit 'plaasterfeestje' zal U de beelden dus zelf moeten fantaseren.
De overschot aan plaastersmurrie werd gebruikt om de ruimte naar de perrons op te smeren. Op deze eerste dunne laag kwamen nog verdere lagen, en wel zo lang tot een eronder gehouden lamp nergens meer door de schil schijnt. Dat is een goede parameter om een gelijkmatig stevige harde schil te hebben.

Klik voor groter

Op die laag kwam nog wat dikkere plaaster, waarmee ik een weg met talud modelleerde. Na voldoende uitharden (minstens een week) kon er een eerste laag verf op.

Deze pagina is nog niet afgewerkt - het stukje landschap ook niet, trouwens...

 

©2005 Gerolf Peeters - aangepast op 06.11.2005 Zie ook: achtergrond